Sök
Stäng denna sökruta.

Avsnitt 57: Kan man bli polis om man har dyslexi? – intervju med Pia Salming

Kan man bli polis om man har dyslexi? – intervju med Pia Salming

Vi har många medlemmar som är nyfikna på att plugga vidare till polis. Alma och Fanny fick en pratstund med Pia Salming som efter 33 år som hårfrisörska bestämde sig för att byta karriär och söka till Polishögskolan. Att sätta sig i skolbänken igen var absolut ingen självklarhet för Pia, som har dyslexi. Hon har alltid känt sig lite dum och självförtroendet inför studierna och att läsa var i botten. När Pia bestämde sig för att söka till Polishögskolan gick hon till en logoped för att göra en dyslexiutredning. I DyssePodden berättar Pia varför det var viktigt för henne att få en ”riktig” diagnos och att hon inte längre skäms över sin dyslexi. Polisyrket kan innebära svårigheter för en dyslektiker men främst är det helt andra egenskaper som kommer till användning. Pia ger oss exempel på när det inom polisyrket till och med kan vara en fördel att vara dyslektiker. Styrkor som problemlösningsförmåga och förståelse för andra människors svårigheter är egenskaper som är mycket betydelsefulla som polis. Känner du någon som drömmer om att bli polis eller har du själv funderat på att söka Polishögskolan? Då får du inte missa detta inspirerande samtal med Pia.

Även om dyslexi inte räknas som NPF kan det också vara intressant att veta att personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – som till exempel adhd, Aspergers syndrom och autism – har tidigare inte fått genomgå prövning inför antagning till polisutbildningen. Personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har per automatik blivit bortgallrade från polisutbildningen och vid mönstring.

Men i augusti 2021 ändrades reglerna och sökande med denna typ av diagnoser får numera individuella bedömningar hos Plikt- och Prövningsverket. De ändrade reglerna gäller både inom Försvarsmakten och Polismyndigheten.

Stöd FDB och bli medlem idag