Sök
Stäng denna sökruta.

Dagbok från sommarläger i Stockholm 2023

Sommarläger för dyslektiska barn i stockholm

Upplands Väsby och Lindbacken den 31/7 – 4/8

Dag 1

Nu är vårt sommarläger med fokus på engelska igång! Barn och föräldrar träffades på morgonen och gick igenom planerna för de kommande dagarna.

Prov och sånt

Först fika, sen åkte föräldrarna iväg och vi körde ett spel på engelska där man ska nämna olika färgar och objekt. Sedan gick våra ledare igenom viktiga saker så som att förklara vad gäller för nationella provet och hur kan man förbättra sin engelska, få bättre självförtroende och våga prata mer.

Leta ord och göra lunch

Sen var det dags att förbereda lunchen. Barnen letade objekt i köket som de satte lappar på med ord. Orden använde vi sedan medan vi lagade maten tillsammans.

Efter lunch fanns tid för ”snack” om våra intressen och hem. Det fortsatte med taktila hjälpmedel och smarta pennor som alla kunde testa. Sen tog vi oss an Ellinors loggbok – där varje barn skapade en egen loggbok. I loggboken skriver/tecknar vi ner vår dag och får möjlighet att reflektera. Den kommer vi sen att använda under lägerdagarna.

Reflektion

Det är mycket vi hunnit göra denna första dag. Speciellt har varit delen om skolans krav. I morgon ska vi ägna oss åt lite mer roliga aktiviteter!

Dag 2

En ny dag som bjöd på bättre väder. På förmiddagen var vi ute och lekte Husknut, eller Knutgubbe, en lek där en person jagar andra runt huset. Sedan var det kurragömma inne!

Smart engelska

Efter pausen kollade vi på hur man kan läsa texter på engelska på ett smart sätt. Vi övade också på att prata i par om och med våra vänner. Till lunch blev det falukorv, pasta och färsk sallad. Mums!

Dyssepodd och chokladbollar

Dags att lyssna på Dyssepodden och dela med oss av våra erfarenheter från den hjälp som elever kan behöva i skolan. Vi pratade också om hur det fungerar med våra lärare.

Dagens utmaning – översätta ett recept på chokladbollar till engelska. Chokladbollarna gjorde sedan barnen helt själva!

Tiden går fort när man har roligt

Tiden gick väldigt fort idag och i slutet satt vi tillsammans, ritade i våra loggböcker, reflekterade över dagen och mumsade på chokladbollar.

Och så blev det en runda till med Husknut!!

Vi ser framåt imorgon för då åker vi till Rånäs!

Dag 3

Idag åkte vi till ett mysigt hus i Rånäs!

Väl där tittade vi runt, valde sängar i våra rum och packade upp.

Hamburgare och bad

Med superfint väder kunde vi grilla hamburgare ute i solen och njuta av omgivningen. Efter grillningen gick vi till badplatsen och badade i sjön!

Senare, efter vila, fick vi besök från en gäst som varit au-pair i USA. Hon berättade på engelska om hur hon lärde sig språket och om skillnaden i kultur, till exempel inom vården och maten i skolan.

Leta ingredienser

Till eftermiddagen stod pizzaaktivitet på agendan. Då fick vi lyssna på hur pizzan skapades och göra olika roliga uppgifter utomhus där vi skulle hitta ledtrådar till var de gömda pizza-ingredienser fanns. Såklart hittade vi alla och kunde baka pizza till middag tillsammans.

En härlig dag!

På kvällen spelade barnen lite brädspel. Vilken superdag vi haft!

Dag 4

Idag blev det sovmorgon. Efter att alla hade ätit frukost tittade vi på en video om English breakfast och pysslade med våra loggböcker.

Det började regna, så vi satte oss inne och spelade ”Gissa djuret” med lappar på pannan där man bara får fråga ja/nej-frågor för att reda ut vilket djur man har.

Till lunch åt vi nuggets med pommes och gurka.

Regn och bad

Regnet ville inte släppa taget, men alla ville ändå gå och magnetfiska och bada. Och det var rätt så varmt i vattnet så det blev roligt!

Efter bad och fiske vila och fri tid.

Hörförståelse

På eftermiddagen tränade vi hörförståelse och fick glass med fruktsallad till fika. Vi fortsatte med högläsning av Rödluvan på engelska och barnen fick spela upp historien. Såklart blev det mycket skratt!

Sedan översatte vi ett recept på sockerkaka till engelska och bakade tillsammans.

Så blev det kväll

På kvällen testade barnen spel på engelska i VR, där man behöver lyssna på instruktioner och göra roliga uppgifter. Alla blev hungriga efter en intensiv dag så tacos var väldigt populärt!

Vi hann med flera omgångar av kurragömma – ett stort hus passar perfekt för det!

Avslutning av dagen

Till sist blev det Yatzy, reflektioner över dagen och jobba med loggböcker.

Imorgon är det sista dagen, hoppas vi får bra väder så vi kan ha lunch utomhus tillsammans med föräldrar!

Dag 5

Idag är det vår sista dag på lägret!

Efter att vi ätit frukost fick alla städa sina våra rum och packa.

Chilla lite granna

Några barn körde lite VR och några valde att plocka blåbär.

Till lunch kom föräldrarna och vi åt mackor, sockerkaka och rester av pizza.

Reflektion och hejdå

Innan vi skildes åt fick alla dela med sig av vad de tyckte om lägret, vad som kändes bra och vad de önskade fanns med nästa gång.

Dags att säga hej då och åka hem.

Vi ses nästa gång!

Text & Foto: Anna ”Anja” Shamuilova

Stöd FDB och bli medlem idag