Sök
Stäng denna sökruta.

Dyslexiveckan 4-10 oktober 2021

Årets tema är Kultur för alla – på olika sätt. Tillgänglighet gäller inte bara den fysiska tillgängligheten som lokaler, utan också det kulturella innehållet, marknadsföringen och inte minst hur man tillgodogör sig information/fakta. Detta vill vi som anordnar Dyslexiveckan diskutera och synliggöra. Vi vill belysa olika typer av kultur som till exempel teater, film, dataspel och böcker. Dyslexiveckan anordnas av FDB, Svensk biblioteksförening, Läsrörelsen, Dyslexiförbundet och Svenska Dyslexiföreningen.

Vi vill tacka Stina Wirsén för den fina illustrationen till Dyslexiveckan. Stina är inte bara en fantastisk illustratör, hon är också författare och kanske mest känd för de populära Vem-böckerna.

Program

Anmälning och länk till evenemang via respektive hemsida.

Måndag 4/10 klockan 19.30  Christer Jacobson, docent emeritus, om orsaker till läs- och skrivsvårigheter och dyslexi – från språkliga till emotionella. Läs mer på Svenska dyslexiföreningens hemsida.

Tisdag 5/10 kl.20.00 via Zoom – Förstå ditt barns dyslexi! Fanny Eriksson och Alma Landqvist tog studenten i våras. Sista halvåret på gymnasiet jobbade de med projektet ”Dyslexiboken – UF” (Ung Företagsamhet) för att öka samhällets kunskap om dyslexi, bland annat utifrån sina egna erfarenheter som dyslektiker. Fanny och Alma höll en mycket uppskattad föreläsning för FDB i augusti. Nu kommer de tillbaka och ger oss alla en inblick i hur det är att leva med dyslexi samt många konkreta tips till föräldrar och lärare. Klicka här för anmälan.

Onsdag 6/10 klockan 19.00 via webb – föräldrakurs om Havsäventyret, ett unikt läromedel som hjälper barnen att knäcka läskoden. Läs mer på Plugga med bilder.

Torsdag 7/10 klockan 13.00-14.00 på Prins Eugens Waldemarsudde och via Facebook – Utdelning av Dyslexipriset med Svensk Talteknologi och Dyslexiförbundet. Samtal med pristagaren. Läs mer på Dyslexiförbundets hemsida.

Fredag 8/10 klockan 13.00-14.30 på Prins Eugens Waldemarsudde och via Facebook – Paneldebatt. Moderator Matilda Westerman, Deltagare: Karin Sidén, Museichef Waldemarsudde, Mats Myrberg, professor emeritus; Karin Linder, GS Svensk biblioteksförening; Lotta Brilioth Biörnstad, enhetschef Kulturrådet med flera. Läs mer på Dyslexiförbundets hemsida.

Lördag 9/10 klockan 12.00 via webb – Dyslexikraft om projektet som engagerar ungdomar med dyslexi. Läs mer på Dyslexiförbundets hemsida

.

Stöd FDB och bli medlem idag