Träffa våra nya poddvärdar, Alma och Fanny. De tog båda studenten i somras och det sista halvåret på gymnasiet jobbade de tillsammans med projektet Dyslexiboken UF. Detta resulterade bland i en mycket uppskattad föreläsning för FDB:s medlemmar och nu har vi glädjen att få presentera dem som poddvärdar för DyssePodden. De är båda dyslektiker med ett gemensamt mål, att öka kunskapen om dyslexi i samhället. I det här avsnittet fångar Alma och Fanny upp Dyslexiveckans tema; Kultur för alla – på olika sätt. Vi får träffa tre fantastiska personer som på ett eller annat sätt arbetar med att underlätta vardagen för dyslektiker, Emma Kindblom från Legimus, Johanna Nylander från Svenska Dataspelsbranschen och Isabelle Broddén från SubReader.
- Legimus är MTM:s eget digitala bibliotek. MTM står för Myndigheten för tillgängliga medier och de lyder under Kulturdepartementet. Legimus kan alla få tillgång till som har någon form av svårighet att läsa text i tryck.
- Svenska Dataspelsbranschen jobbar kontinuerligt i nära samarbete med speltillverkare för att göra spel mer tillgängliga för personer med dyslexi. Exempel på detta kan vara att använda sig av lättläst text, att minimera mängden av text och använda ljud istället för text. Spel kan samtidigt vara ett verktyg för många som har svårt för engelska eller läsning i skolan. Spelandet ger kontinuerlig lästräning utan att man som dyslektiker tänker på det som något svårt eller tråkigt.
- SubReader underlättar för alla dyslektiker som känner igen sig i hur jobbigt det kan vara att sitta i skolan och inte hänga med i filmerna som visas. Många dyslektiker tycker det är pinsamt att följa med kompisar på bio när man inte kan hänga med i textningen. SubReader löser detta både för biobesök, streamingtjänster och i skolan.
Alma och Fanny berättar om sina egna erfarenheter och tar upp frågor som de själva har funderat länge på. Missa inte ett roligt avsnitt fyllt med bra tips och många nya insikter.