Inspiration till läsning

Hej jag heter Iréne Rodebjer och vill ge lite vardagstips till Dyslexiveckan. När ni lyssnat på avsnittet på DyssePodden så lägg till att högläsning ökar inte bara ökar ordförrådet utan barnet/ungdomen hör hur man pratar grammatiskt rätt, vilket hjälper eleven när det är skrivuppgifter i skolan.  Dessutom blir det viktig minnesträning när hen återberättar delar eller hela boken i rätt ordning (att hålla en röd tråd).

Boktips lågstadiet: Ali vill inte gå till skolan av Sylvaine Jaoui, Hegas förlag. På samma förlag provar de att spelifiera läsningen:  Escape rooms. I deras katalog finns en QR- kod för att läsa en bok om Nomerna för att sedan gå in i ett uppdrag. Jättekul.

Boktips mellanstadiet/högstadiet: en cyberroman, av Rick Riordan, om Percy Jackson 12 år som har adhd och dyslexi. I boken dras han in i de grekiska gudarna som tar aktiv del i människornas liv.

Ett sista tips från mig: appen GoogleÖversätt: där man skannar in en sida och får det uppläst och översatt på valfritt språk, gratis.

Irene Rodebjer

FDB Riksstyrelse

Tips: DyssePodden avsnitt 37, Inspiration till läsning med Iréne Rodebjer

Stöd FDB och bli medlem idag