Avsnitt 50: Jubileumsavsnitt #50. Dyslexi, skola och föräldraskap med skolminister Lina Axelsson Kihlblom.

Jubileumsavsnitt #50. Dyslexi, skola och föräldraskap med skolminister Lina Axelsson Kihlblom.

”Jag vill ha en skola där vi utgår från att dyslektiker finns”, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom.

Femtio avsnitt fyllda med dyslexisnack firar vi med att träffa Lina Axelsson Kihlblom. Den 30 november 2021 tog hon plats som skolminister i Magdalena Anderssons nya regering. Lina har en lång och spännande meritlista bland annat som jurist, rektor, grundskolechef och förvaltningschef. 2015 författardebuterade Lina med boken ”Kommer du tycka om mig nu?” där hon berättar om sin könskorrigering. 

Lina är troligtvis den första svenska skolministern som har dyslexi. Som dyslektiker vet hon precis hur jobbigt det kan vara att kämpa varje dag i skolan och att inte våga prata om sin dyslexi. Hon vet också hur det kan påverka vardagliga situationer som att skicka iväg ett kort textmeddelande, till exempel via sociala media, och känslan av osäkerhet som uppstår när man inte har full koll på sin stavning.

I DyssePodden berättar Lina om sin dyslexi och hur den påverkar hennes nuvarande arbete. Hon ger oss sin syn på skollagen och vad hon tycker bör förändras. Alma och Susanne (Fanny var hemma på grund av sjukdom) ställer frågor om bland annat läxhjälp och lovskola, samarbetet mellan skola och förälder och den psykiska ohälsan hos elever med diagnoser. Missa inte Linas kloka ord till dig som förälder i slutet av avsnittet. 

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Stöd FDB och bli medlem idag