Sök
Stäng denna sökruta.

Ljudmetoden i tidig läsinlärning

Gratis live-webinar måndag 9/5 kl.19.00-20.00. Språket – Ljuden – Bokstäverna. Ljudmetoden i tidig läsinlärning med forskare Maria Levlin, Cecilia Nakeva von Mentzer och Maria Thellenberg.

Bokstäverna – de små svarta krumelurerna med ett märkligt ljudinnehåll – är en 5 000 år gammal uppfinning från Mesopotamien i nuvarande Mellanöstern. De innehåller de ljudnycklar som garanterar att dörren till det skrivna språket kan låsas upp. Man har i en mängd studier visat att bokstavskunskap i förskoleåldern är en mycket stark förutsättning, kanske den starkaste, för läsframgång.

Under den här föreläsningen får vi veta varför ljudmetoden har visat sig så effektiv för den tidiga läsinlärningen och hur man kan använda sig av ljudmetoden när man arbetar med läsläxan hemma med sitt barn. Vi kommer också kort berätta om ett läsprojekt i åk 2 med fokus på ljudmetoden och hur det gick. I det här projektet ville vi undersöka om intensiv, individualiserad läsundervisning i årskurs 2 med fokus på fonemisk medvetenhet, bokstavskunskap och ordavkodning kunde lyfta läsförmågan till förväntat för åldern hos elever med en svag avkodning i slutet av årskurs 1.

Ställ frågor till forskningsteamet direkt via Zoom.

Maria Levlin, lektor i språkdidaktik vid Umeå universitet sedan augusti 2015. Hon har en logopedexamen från Helsingfors universitet (1996) och en doktorsexamen i språkvetenskap vid Umeå universitet (2014).

Cecilia Nakeva von Mentzer är universitetslektor i hörselvetenskap vid Örebro universitet sedan april 2019. Hon har en logopedexamen från Karolinska institutet (1991) och en doktorsexamen i handikappvetenskap vid Linköpings universitet (2014).

Maria Thellenberg, lärare och specialpedagog med mångårig erfarenhet av läs- och skrivutredningar samt läsundervisning. Projektledare i läsprojekt i Lycksele kommun 2014-2016.

En inspelning av föreläsningen kommer att finnas tillgänglig på Medlemsportalen under en begränsad tid efter webinaret.

Fakta

Datum: måndag 9 maj

Tid: kl.19.00-20.00

Plats: digitalt via Zoom

Pris: kostnadsfritt, endast öppet för FDB:s medlemmar

Anmälan senast den 7 maj.

Stöd FDB och bli medlem idag