Sök
Stäng denna sökruta.

Sara Lövenstam, författare och föreläsare, besökte Gotland

Sara Lövestam föreläste i samarbete med FDB gotland

Det blev en uppskattad föreläsning när Sara Lövestam kom till Gotland för att prata om dyslexi. En föreläsning som hölls under dyslexiveckan den 3 oktober på Almedalsbiblioteket i samarbete med FDB Gotland, en av våra lokalgrenar.

Det är viktigt att upptäcka dyslexin tidigt

Sara, är författare, språkvetare och lärare som själv inte är dyslektiker men med en systerson som fick diagnosen först som 16-åring. Han växte upp i en familj där man ”badade” i böcker och ändå var det ingen som upptäckte hans dyslexi förrän sent. Sara poängterar hur viktigt det är att dyslexin upptäcks tidigt för att skapa bättre förutsättningar. Själv lärde hon sig läsa redan vid två års ålder och sedan dess har litteraturen och språket varit hennes följeslagare.

Sara skriver om sina böcker till lättläst

Hon har skrivit allt från historiska romaner, vanliga relationsromaner till språkböcker, ungdomsböcker och bilderböcker. Flera av dem har hon skrivit om till lättläst. Det finns flera olika målgrupper för lättläst, säger hon, de med dyslexi, folk som lär sig svenska och folk med kognitiva funktionsnedsättningar. När hon skriver om sina böcker är det inte bara texten som ändras utan även bokens titel. Svårigheten med att skriva lättläst är att texten fortfarande måste hålla en hög nivå. Sara menar att den som har svårigheter med läsningen har inte alltid svårighet att ta till sig en historia, utan det handlar mer om att när det är stora textmassor så är det lätt att tappa sugen.

Många frågor till både Sara och FDB Gotland

Än en gång visade Sara att hon har en förmåga att prata om språket på ett lättfullt och roligt sätt som lockar till många skratt. Och efter föreläsningen fanns det gott om tid för frågor. Även FDB Gotland fanns förstås på plats för att svara på besökarnas frågor och dela med sig av information om dyslexi och om föreningen.

Sara Lövestams besök på Gotland uppmärksammades både av tidningen Gotlands Allehanda och P4 Gotland. Vill du lyssna på radions intervju av Sara och Irene Rodebjer (FDB Gotland) söker du upp P4 Gotland förmiddag och letar dig fram till den 3 oktober. Ungefär 2 tim och 16 minuter in i programmet hör du intervjun.

Text: Anna Hellqvist
Foto: Sara Lövestam (privat)

Stöd FDB och bli medlem idag