Sök
Stäng denna sökruta.

Dyslexiveckan 2 – 8 oktober 2023

skapa ett ord med kex som blir dyslexiveckan

Dyslexiveckan är igång!

Och i år med tema ”Rätten att utvecklas genom hela livet”. Veckan, som startades av Europarådet, är återkommande varje år med syfte att sprida kunskapen om dyslexi och anordnas tillsammans med Dyslexiförbundet, Svenska Dyslexiföreningen, FDB Föräldraföreningen för Dyslektiska Barn, Läsrörelsen och Svensk biblioteksförening.

Uppmärksamma årets tema

Temat i år har en koppling till Europaåret för kompetens 2023 (ett initiativ från EU) där man jobbar för att stimulera ett livslångt lärande. Vi ser nog alla att vi går igenom snabba förändringar i vårt samhälle idag, och mycket beror på digitalisering och omställningen till att leva mer miljövänligt. Allt detta påverkar arbetsmarknaden och ett behov av rätt kompetens. Rätt person på rätt plats med rätt kompetens behövs för att vi ska kunna delta i det moderna samhället.

Utveckling för alla

Det spelar ingen roll om du har skriv- och lässvårigheter eller svårt med matematiken, rätten att utvecklas genom hela livet gäller alla. Därför är det viktigt att under veckan både sprida kunskap till dig som funderar, behöver hjälp eller bara vill och behöver lära dig mer. Det är också en vecka då politiker, beslutsfattare och andra inflytelserika personer får en påminnelse om att det finns de som behöver mer stöd, mer tid och andra alternativa sätt för sitt lärande. Lärande i allt från förskola till högskola och universitet, och att satsningen på våra värdefulla bibliotek kan göra skillnad.

Utdelningen av årets dyslexipris den 6 oktober

Tre kandidater är nominerade till årets Dyxlexipris och den 6 oktober får du veta vem vinnaren är. Bakom priset står Dyslexiförbundet som meddelar att även i år är det Prins Carl Philip som delar ut priset. Utdelningen sker mellan klockan 14 – 15:30 och du kan se det live på internet. Läs mer om prinsens deltagande och anmäl dig för livesändningen.

Världsdyslexidagen den 8 oktober

Från och med i år har världsdyslexidagen fått ett fast datum, den 8 oktober. En dag instiftad av European Dyslexia Association, EDA. Under denna dag uppmärksammar vi kampanjen #formadinbokstav lite extra även om du naturligtvis får lägga upp dina bilder och tagga dem under hela veckan.

Broschyrer och posters för dyslexiveckan 2023

Material i form av broschyrer och posters finns att ladda ner på dyslexiveckans webbplats.

Det händer mycket under veckan

Runt om i landet arrangeras aktiviteter med informationsbord, föreläsningar och andra evenemang.

För att få en översikt över vad som sker just i din region går du inte på Dyslexiveckans evenemang

Du kan också följa oss på Facebook där vi tipsar både om aktiviteter och annat intressant för dig som är dyslektiker eller intresserad av att lära dig mer om dyslexi.

Stöd FDB och bli medlem idag